20 Şubat 2013 Çarşamba

Dünyanın En Değerli 500 Markası

Dünyanın en değerli markası yine Apple…


Uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance tarafından hazırlanan ‘Dünyanın En Değerli 500 Markası; Global 500 2013” çalışması sonuçlandı. Geçen yıl da dünyanın en değerli markası olan Apple, bu yıl marka değerini yaklaşık 17 milyar dolar artırarak, listede yine ilk sırada yer aldı. Geçen yıl 70.6 milyar dolarlık marka değerine sahip olan ve bu değeri 2013′te 87.3 milyar dolara yükselten Apple, böylece iki yıl üst üste dünyanın en değerli markası oldu.



Geçen yılki listede 38 milyar dolarlık marka değeriyle 6. sırada yer alan Güney Koreli Samsung, bu yıl önemli bir yükseliş göstererek 59 milyar dolara yakın marka değeri ile ikinci sırayı aldı. Samsung’u ise geçen yılın ikincisi Google takip etti. Geçen yıl 47.5 milyar dolarlık marka değerine sahip olan Google, bu yıl değerini yaklaşık 5 milyar dolar artırsa da listede yine de bir basamak düşmekten kurtulamadı.



ABD, 184 marka ile Global 500 listesine en çok markayla giren ülke olurken, ABD’yi 49 markayla Japonya ve 33 markayla Almanya takip etti.

Araştırmaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Brand Finance Türkiye Direktörü Muhterem İlgüner, Türk markalarının, değer olarak 2 milyar dolar sınırını henüz aşmaya başladıklarını belirterek, olumlu gidişatın sürmesi durumunda önümüzdeki yıllarda Türk markalarını da listede görmenin mümkün olacağını söyledi.


En değerli 20 marka - Marka Milyar $

Apple 87.3
Samsung 58.7
Google 52.1
Microsoft 45.5
Walmart 42.3
BM 37.7
General Electric 37.2
Amazon 36.9
Coca Cola 34.2
Verizon 30.729

12 Şubat 2013 Salı

Otomobil Markalarından Taze Haberler Var!!

2012'nin En İyi Otomobil Markası


Amerikan Boston Danışmanlık Grubu'nun (BCG) yaptığı araştırmada Hyundai, 2012'nin yenilik ve teknoloji açısından 'en iyi otomobil markası' oldu.

Konuyla ilgili firmadan yapılan açıklamada, "Son 3 yıldır dünyada en büyük gelişimi kaydeden otomotiv üreticisi Hyundai, son olarak 2012'nin yenilik ve teknoloji açısından en iyi otomobil markası olarak birincilik elde etti. Amerikan Boston Danışmanlık Grubu'nun (BCG) yaptığı araştırmaya göre, aralarında Almanya ve Japonya'nın otomotiv devlerinin de bulunduğu tüm markaları geride bırakan Hyundai, teknoloji kategorisinde de dünyadaki her sektörden tüm markalar arasında ilk 10'a girmeyi başardı denildi.

Araştırmada, Hyundai'ın sunduğu teknolojilerle gelecek vaat eden şirket olarak ön plana çıktığı vurgulanarak, "Hyundai, 50 markanın değerlendirildiği 2012 ödüllerinde en iyi 8 otomobil markası arasında zirveye yerleşerek birinciliği elde etti. 2005 yılından bu yana aralıksız olarak yapılan 'Yılın En İyi İnovasyonu' araştırmasında otomobil markaları kadar teknoloji devi markalar da sıralamaları paylaşmış oldu ifadeleri yer aldı.
Türk Markalı Otomobil Geliyor

Tofaş ve Oyak Renault, 2015 yılında piyasaya sunacakları 4 yepyeni otomobilin üretimine hazırlanırken, bu modellerden birinin Türk markası olacağı açıklandı.
Otomotiv sektörüne yönelik ilk yatırım açıklaması Tofaş'tan geldi. Tofaş CEO'su Kamil Başaran, fikri mülkiyet hakları tamamen kendilerine ait olan iki yeni otomobili üretmeye hazırlandıklarını belirterek, "Biri B segmentinde diğeri C segmentinde olacak bu araçlardan bir tanesini Türk markasıyla yollara çıkarabiliriz" dedi.
 Hürriyet'ten Emre Özpeynirci'nin haberine göre; 343 ve 405 kodu ile aynı platformda üretilecek bu araçlar 2015'te piyasaya sunulacak. Çin'de üretilecek Viaggio platformu kullanılacak.

Diğer yeni model kararı ise Fransa'da ve Avrupa'da büyük sıkıntı yaşayan Renault'dan geldi. Renault, kriz döneminde en fazla kâr ettiği operasyonu olan Türkiye'de yepyeni bir platformda yeni bir B Sedan ve yeni bir C Hatchback otomobil üretimi için hazırlıklara başladı. Cmf1 ve Cmf2 kodlu bu 2 yeni modelden 100 bin adet üretilecek, araçlar 2015 yılında piyasada olacak. Araçlar Fluence'nin yerini alacak.
 

Türkiye “Ambalaj Ay Yıldızları”nı Seçiyor

Başvurular Yoğun Bir İlgi ile 21.01.2013'de Başladı 
26.04.2013 Tarihine Kadar Devam Edecek


Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) tarafından bu yıl 4. sü düzenlenecek  “Ambalaj Ay Yıldızları” yarışması tasarımcılarla endüstriyi buluşturacak. Yarışmaya, ambalaj üreticileri, ambalaj tasarımcıları, gıda ve gıda dışı her türden tüketici ve endüstriyel amaca yönelik ambalajlı ürünü üreten ve/veya bunların satış noktasındaki sergileme, sunum ve sergileme yapıtlarını bilfiil ya da diğer işletmeler aracılığı ile üreten ya da ürettirerek piyasaya süren marka sahipleri katılabilir.

TSE’nin 24 yıldır yürüttüğü Altın Ambalaj Yarışması ile ASD (Ambalaj Sanayicileri Derneği) tarafından organize edilen Ambalaj Ay Yıldızları Yarışması 2012 itibariyle birleştirilmiştir. Ambalaj Ay Yıldızları Yarışması’nda verilen Altın Ödüller arasından TSE işbirliği ile Altın Ambalaj Ödülleri de verilecektir. Seçici Kurul uygun gördüğü yarışma kategorilerinde verdiği Altın Ödüller içinden ayrıca en fazla 3 adet “Altın Ambalaj Ödülü’nü” seçecektir.

YARIŞMA KATEGORİLERİ
  • İçecekler
  • Elektronik ve Elektrikli Eşya
  • Gıda
  • Sağlık ve Güzellik Ürünleri
  • Ev - Otomotiv - Ofis Araç ve Gereçleri ile İhtiyaç Malzemeleri
  • Diğer Gıda Dışı Ürün Ambalajları
  • Tıp ve Eczacılık Ürünleri
  • Endüstriyel ve Taşıma Ambalajları
  • Ambalaj Malzemeleri
  • Satış Noktası Sergileme, Sunum ve Muhafaza Ürünleri
  • Fleksibıl Ambalajlar
  • Grafik Tasarım
Ambalaj Ay Yıldızları Yarışması WPO tarafından akredite edilmiş bir yarışmadır. Yarışmada ürünleri ile dereceye giren katılımcılar dilerlerse WPO- World Packaging Organization’ın düzenlemekte olduğu WorldStar yarışmasına katılma hakkı elde edeceklerdir.

Detaylı bilgi için:



Sevgiler,
Çağla Akkoyun

6 Şubat 2013 Çarşamba

WWF ve H&M iddialı su stratejisi geliştiriyor

Doğal kaynakları koruma kuruluşu WWF ve moda şirketi H&M, 3 yıllık global işbirliğine başladı. Bu işbirliği moda endüstrisindeki oyunun kurallarını değiştirecek; tüm tedarik zincirini kapsayacak ve fabrika sınırlarının ilerisine gidecek.
Bu ortaklık,suya kurumsal yaklaşımda çok büyük bir adım. H&M, uzun vadeli başarının yeterli su kaynaklarına erişime bağlı olduğunun bilincinde. Ayrıca operasyonlarını yürütmek için sosyal lisansının,iyi bir komşu ve paylaşılan kaynakların iyi kullanımına bağlı olduğunu biliyor. H&M’in su stratejisi, iş planının ayrılmaz bir parçası. Umuyoruz diğer markalar da ilham alarak aynı yaklaşımı gösterirler.” diyor Jim Leape, WWF International Genel Müdürü.

2012 yılı boyunca WWF ve H&M, su ile bağlantılı tüm H&M girişimlerinin ve zorlukların kapsamlı bir değerlendirmesini yaparak H&M’in yeni su stratejisinin temelini oluşturdular. 2013’ten itibaren başlayarak WWF ve H&M bu stratejiyi birlikte gerçekleştirecekler ve WWF’e göre başka hiçbir moda markasının böyle kapsamlı global su stratejisi de bulunmuyor.

H&M tasarımcıları ve satın almacıları, hammadde üretiminde suyun etkisinin yanı sıra farklı tarzlardaki ıslak süreçler hakkında ek eğitim alarak daha sürdürülebilir seçimler yapmaları planlandı. WWF ve H&M, Çin ve Bangladeş'te özellikle nehir havzalarının daha iyi yönetimini desteklemek için kanaat önderleri, sivil toplum kuruluşları, su kurumları ve diğer firmalar ile işbirliği içinde çalışacaktır.

“Su, H&M için anahtar kaynaklardan biri ve değer zincirimizde suyun bilinçli tüketildiğini temin ediyoruz. WWF ile olan işbirliğimizden gurur duyuyoruz ve diğerlerinin de takip etmesi için ilham vermesini umuyoruz.” diyor Karl-Johan Persson, H&M CEO
Karl-Johan Persson, H&M CEO

H&M de kendi içinde su verimliliğini artıracak, tedarikçilerinin suya olan etkisini azaltacak, tüm çalışanlarını su konusunda eğitecek ve müşterilerine bilinçli su kullanımı için ilham verecek. Ayrıca H&M, WWF’in Çin'deki Yangtze Nehri havzası üzerindeki su koruma projelerine destek verecek.

WWF’in Yaşayan Gezegen Raporu 2012’ye göre şu anda 2.7 milyar insan – dünya nüfusunun yaklaşık yarısı - yılda en az bir ay boyunca şiddetli su kıtlığı yaşanan nehir havzalarında yaşıyor.

Islak süreçler kullanılarak H&M için üretim yapan fabrikalardan üçü zaten aşırı su kıtlığı çeken  alanlarda bulunuyor ya da 2025’e kadar olacak. H&M, 10 yılı aşkın süredir değer zincirinin farklı alanlarında suyun olumsuz etkilerini azaltmak için çalışıyor.

Editör Notu:

H&M üretici katılımı: Doğrudan 750 tedarikçiye ve birçok kumaş üreticilerine ulaşma amacı ile H&M’in bulunduğu 48 ülkenin tamamında uygulanarak, yeni su stratejisi hakkında bilgi verilecek.

H&M ilk olarak üretiminin büyük kısmını yapan 190 üreticiyi su yönetimi konusunda bilgilendirmeye odaklanacak.

Nehir havzasında bulunan paydaşların katılımı Çin’deki Yangtze ve Bangladeş’teki Brahmaputra’ya odaklanılacak.

Çalışanların dahil edilmesi: Satın alma ofislerinden, üretim ve satıştan yaklaşık 1.000 H&M çalışanı stratejinin uygulanmasına dahil olacak. 94.000 H&M çalışanın tümü su sorunları hakkında bilgilendirilecek.

WWF’in yenilikçi modeldeki su işletmeciliği, suya dair iş anlamındaki herşeyi kapsıyor ve ‘fabrika kapısı’ndan öteye giderek, ilgili nehir havzalarını da hedefliyor.

H&M ve WWF birlikte çalışarak H&M’in bu alanlarda en iyi nasıl ilerleyebileceğini planladılar.

İlk kez bir moda şirketi böylesine kapsamlı bir projeyi tüm iş sürecine uyguluyor ve WWF, H&M’in sektöre liderlik ettiğine inanıyor.

Sevgiler,
Çağla Akkoyun