Markalar, Yeni Ürün ve Hizmetler, İletişim Stratejileri, Marka İletişiminde Doğru Hedefe Dokunmak ve daha fazlası...
26 Temmuz 2013 Cuma
Gerçek Karakterler ile Sosyal Dizi!
İşte sizlere harika bir haber ! AT&T tüm sosyal ağlarda hesabı olan karakterleriyle, etkileşime girebildiğiniz gençlik dizisi yaptı. Hepimizin olmuştur hayranlık duyduğu ve hatta gerçek olsun istediği karakterler... İşte artık onlara ulaşmak mümkün :) Ne dersiniz herşeyin hızlanıp başkalaştığı dünyamızda böyle bir deneyim yaşamak hoşunuza gider mi? Yoksa karakterlerin hayalimizdeki, bizim dünyamızdaki halleriyle kalabilmeleri için hiç iletişime geçmesek daha mı iyi olurdu?
Sevgiler, Çağla Akkoyun
25 Temmuz 2013 Perşembe
D-Smart kanal isimleri ve logolarını yeniledi
D-Smart, yeni yayın grafiklerini izleyicilerinin beğenisine sundu. Platform tarafından yayınlanan duyuruda I Mean It reklam ajansı tarafından yaklaşık 2 aylık bir sürede hazırlanan çalışmanın, D-Smart’ın marka kimliğinin güçlenmesi açısından büyük önem taşıdığı ifade edildi.
Duyuruda platform kanallarının yeni isimleri şöyle sıralanıyor:
•Smart Promo: SmartPromo Portal
•Movie Smart: MovieSmart Classic
•Smart Sinefest: MovieSmart Fest
•Smart SinePlus: MovieSmart Plus
•Smart SineGold: MovieSmart Gold
•Smart SineTürk: MovieSmart Türk
•Yeşilçam Smart: MovieSmart Yeşilçam
•DiziSmart: DiziSmart Premium
•MaxSmart: MaxSmart Premium
•Smart: Smart Premium
Sevgiler,
Çağla Akkoyun
Etiketler:
D-Smart,
I Mean It,
marka kimliği,
Movie Smart
23 Temmuz 2013 Salı
Marka İmajı Nedir?
Marka, ürünü tanımlayan ve temsil eden fakat bir isimden daha fazla anlam içeren bir kavramdır. Marka, tüketicinin ürün hakkında ne düşündüğü ve hissettiğini yansıtmaktadır. Tüketici algı, düşünce ve hislerinin dikkate alındığı bu noktada, marka imajı kavramı ortaya çıkmaktadır. Marka imajı; edinilmiş değişik marka duyguları ve bağlantıları temelinde bir markanın algılanışı ve tercih edilişi olarak tanımlanmaktadır.
Markaya yönelik tüm çağrışımlar bir araya geldiğinde hedef kitlenin zihnindeki marka imajını oluşturmaktadır. Bir marka imajı, tüketiciler tarafından algılanan markayla ilgili fiziksel gerçekliğin, bütün duyguların ve çağrışımların birleşiminin bir sonucudur (Odabaşı ve Oyman, 2007:369)
Markaya yönelik tüm çağrışımlar bir araya geldiğinde hedef kitlenin zihnindeki marka imajını oluşturmaktadır. Bir marka imajı, tüketiciler tarafından algılanan markayla ilgili fiziksel gerçekliğin, bütün duyguların ve çağrışımların birleşiminin bir sonucudur (Odabaşı ve Oyman, 2007:369)
Tüketicilerin zihinlerinde yarattıkları marka imajı açısından marka-tüketim ilişkisine bakıldığında, markaları üç şekilde sınıflandırmak mümkündür.
1. Özellikli Olduğuna İnanılan Markalar: Ürünün, güvene dayalı bir imaja sahip olması halidir ve fonksiyonel özelliklere yönelik inanışlar aracılığıyla yaratılmaktadır. Zaman zaman tüketicinin birçok ürün seçeneği arasında kaliteyi ve ürün özelliklerini objektif olarak değerlendirmesi zor olmaktadır. Bu durumda tüketiciler bazı özelliklere sahip olduğu iddia edilen ürünleri seçmektedir. Bir özelliğe sahip olduğuna inanılan markaların, tüketicilerin zihninde fonksiyonel ya da parasal bir değere sahip olduğu söylenebilmektedir. Üstelik bu değerler bireyin benliğini destekleyecek türden olup, sembolik tüketime de göndermeler yapabilmektedir. Örneğin Becel markasının ardındaki önerme; Türkiye’nin ilk sağlıklı margarini olması ve doymuş yağları düşük, doymamış yağları ise yüksek oranda içermesidir.
2. Tutku Markaları: Tutku markaları, markayı satın alan insanların imajını yansıtmaktadır. İmaj hakkında çok az şey iddia ederken, arzulanan yaşam stili hakkında vaatler sunmaktadır. Bu markanın satın alınmasıyla alıcı, zenginlik ve ün sahibi olma beklentisi içine girmektedir. Böyle bir imaj yaratma isteği, pek çok kimsenin ürünleri fonksiyonel yararları nedeniyle değil, statü, saygınlık ve kendine güven amacıyla alması gerçeğini yansıtmaktadır. Örneğin; “Beymen’le fark edilirsiniz”, “Mercedes görmüş geçirmiş patronların otomobilidir” sloganları bu tür bir beklenti yaratmaktadır.
3. Deneyimsel Markalar: Deneyimsel markalar, çağrışımlara ve duygulara ait imajları yansıtmaktadır. Bu markalar tutkunun da ötesine giderek, ürün ile tüketici arasındaki felsefeyi yansıtmaktadır. Başarılı deneyimsel markalar bireyselliği, kişisel gelişimi ve fikirleri vurgulamaktadır. Harley Davidson motosikletleri sahipleri için ulaşım aracı olarak tanımlanamayacak kadar deneyimseldir, tutumu, yaşam tarzını ve kullanıcısının nasıl olduğunu vurgulayan bir dosttur. Marlboro erkeksi değerler içinde sunulan deneyimi vurgulamaktadır. Bu tür markalar için ürünün özelliklerinin daha üstün olduğuna yönelik vaatler verilmemekte, sadece markanın getireceği deneyimler vurgulanmaktadır.
Marka imajı, pazarlama stratejileri geliştirilirken işletmelerin önemle üzerinde durmaları gereken bir konudur. Marka imajı, markanın tüketiciye cazip hale getirilmesine yardımcı olmakta, markaya karşı tutum ve satın alma niyetini etkilemektedir. Tüketiciler marka farkındalığından belirli bir süre sonra ürünleri ve markaları imajlarına göre değerlendirme eğilimine girmektedir. Çünkü tüketiciler temelde ürünleri ve markaları oluşturdukları imaja göre değerlendirmekte ve ürünü değil imajı satın almaktadırlar.
Sevgiler,
Çağla Akkoyun
Kaynaklar:
Marka Vaadinin Çalışanlara İletilmesi: İçsel Markalaşma, Üretim Yönetimi ve Pazarlama Programı, Yüksek Lisans Tezi, Manisa, 2011
Sevgiler,
Çağla Akkoyun
Kaynaklar:
ODABAŞI, Yavuz ve OYMAN, Mine (2007), Pazarlama İletişimi Yönetimi, 7. Basım,
İstanbul: MediaCat Yayınları.
Etiketler:
Becel,
Harley Davidson,
imaj,
marka,
marka imajı,
Marlboro,
Mercedes,
Mine Oyman,
pazarlama,
tüketici,
üretim,
Yavuz Odabaşı
11 Temmuz 2013 Perşembe
Görevimiz Diesel Reboot!
Diesel, yakın zamanda yeni bir kampanyaya, daha doğrusu bir projeye başladı. #dieselreboot projesi Diesel’in diğer işleri gibi oldukça yaratıcı ve cesur.
Projenin merkezinde tumblr var. dieselreboot.tumblr.com adresine girdiğinizde Diesel size moda ile ilgili çeşitli görevler veriyor. Bu sayede Diesel bir marka gibi değil özgürce konuşabildiğiniz bir platform gibi davranıyor ve insanların, özellikle Y kuşağının bu platformla kendini daha iyi ifade etmesini sağlıyor.
Mesela bu haftaki görev: "What makes an icon?" yani; “Bir ikonu ikon yapan nedir?” Siz soruya kendi tumblr’ınıza yüklediğiniz görsellerle cevap verebiliyor, farklı hashtag’lar kullanarak Twitter, Instagram ya da Vine üzerinden paylaşımda bulunabiliyorsunuz.
Paylaştığınız içerikler Diesel Reboot tumblr sayfasında yer alıyor. Böylece paylaşımınız milyonlara ulaşırken bakış açınız Diesel’in tumblr sayfasında boy göstermiş oluyor.
Proje, lansmanında “Hikayemi kendim yazarım.” “Yaratıcılık benim silahımdır.” gibi bizim Gezi Parkı olayları nedeniyle aslında çok da yabancı olmadığımız kavramları kullanması açısından oldukça ilginç.
Siteye bir göz atın derim. Projenin manifestosu ise burada: jeanslab.tumblr.com
Bir bumads advertorial içeriğidir.
4 Temmuz 2013 Perşembe
Markaların Kelime Karşılığı’nın Twitter sonuçları
Merhaba,
Bugün biraz gecikmeli olsada ‘Markaların Kelime Karşılığı’ isimli ilginç bir araştırmayla karşılaştım ve sizlerle de paylaşmak istedim. :)
Markaların tüketici zihninde çağrıştırdığı kelimeleri merak ederek yola çıkan MediaCat Mart 2013 sayısı için ThinkNeuro ile birlikte ‘Markaların Kelime Karşılığı’ başlıklı bir araştırma yapmış. Yapılan araştırmada geçtiğimiz ağustos ayında MediaCat tarafından yayımlanan, Türk insanının aşkla bağlı olduğu markaları belirleyen ‘Lovemarks 2012’ araştırması baz alınmış.
‘Markaların Kelime Karşılığı’ araştırmasının güzel tarafı sonrasında araştırmanın sosyal medyaya da taşınıp, #markalarınkelimekarşılığı hashtagi ile twitter takipçilerinin de görüşlerinin alınması. İki gün süren #markalarınkelimekarşılığı nedir sorusuna 1000’in üzerinde yorum gelmiş. Araştırma sonucunda çıkan 32 kelimeden ‘Dişi, şehirli, havalı, güvenilir, geleneksel, samimi, komik, zengin, seksi, cesur’ gibi 10 tane kelime seçilerek takipçilere ‘Bu kelimeleri duyduğunuzda aklınıza ilk hangi marka geliyor?’ sorusu yöneltilmiş. Toplamda gelen 114 cevaptan ilk üç sırada yer alan markalar sırasıyla Victoria Secret, Biscolata ve Mercedes olmuş.
‘Sizin en sevdiğiniz marka ve ona karşılık olarak aklınıza gelen kelime nedir?’ şeklinde sorulan sorudan elde edilen 698 marka ve kelime eşleşmesinden sadece 25 tane kelime ve marka grubu negatif olarak değerlendirilmiş. Yanıtlar arasında en çok adı geçen marka ‘Coca-Cola’ iken takipçilerin markaları nitelerken en çok kullandığı kelime ise ‘Kaliteli’ olmuş.
Eşlemede en çok adı geçen markalardan ilk beşi: Coca-Cola, Apple, Mercedes, Turkcell ve Ülker. Eşleşmede en çok kullanılan kelimelerden ilk beşi: Kalite, Güven, Mutluluk, Teknoloji ve Ucuz
ThinkNeuro ile yapılan araştırmayı MediaCat Mart 2013 sayısında bulabilirsiniz.
Sevgiler, Çağla Akkoyun
Etiketler:
#markalarınkelimekarşılığı,
Apple,
Biscolata,
Coca-Cola,
Lovemarks,
Markaların Kelime Karşılığı,
MediaCat,
Mercedes,
ThinkNeuro,
Turkcell,
twitter,
Ülker,
Victoria Secret
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)